03/11/2010

Prima statiune lacustra din Romania

Romanii s-ar putea relaxa, din vara anului viitor, in bungalow-urile primei statiuni lacustre din Romania. Investitia va fi facuta pe Clisura Dunarii, in zona comunei Berzasca, din judetul Caras-Severin, si va cuprinde, printre altele, 30 de bungalow-uri, doua piscine, restaurante. Este vorba despre patru proiecte, cu o valoare totala de 1,6 milioane euro, jumatate fiind bani europeni, iar restul cofinantarea beneficiarilor, adica firmele Saimateo SRL si GPC & Gabryel, ambele inregistrate in comuna Berzasca. Primarul localitatii, Petru Nicolae Furdui, spune ca, "daca ne miscam bine", primii turisti sunt asteptati in vara anului viitor. "In prezent ne aflam in faza organizarii licitatiei pentru desemnarea firmei care va executa lucrarile. Teoretic, in maxim o luna ar putea demara lucrarile si, daca ne miscam bine, intregul complex lacustru ar putea fi gata in vara anului viitor", a declarat pentru gandul Petru Nicolae Furdui, primarul comunei Berzasca. El spune ca in prima etapa vor fi finalizate cele 30 de bungalow-uri, ulterior urmand ca, intr-un alt proiect, sa fie terminate si cele doua piscine si restaurantele, plus alte structuri de cazare cu cate 10 locuri. "Fiecare bungalow va avea o terasa, living, zona pentru servit masa si dormitor la mansarda. Bungalow-urile vor fi legate pietonal, pe piloni", ne-a povestit primarul Furdui. Proiectul urmareste atragerea in zona a turistilor romani si straini.

100 de lei, cazarea la bungalow

Tariful pentru cazarea la bungalow va fi calculat cu exactitate dupa terminarea lucrarilor, dar un pret pur orientativ, avansat de catre primarul Furdui, este de 100 de lei. "Probabil va fi ceva mai mult de 100 de lei, vom vedea insa dupa finalizarea investitiei", a declarat pentru gandul Jaici Dragan Adrian, asociat unic al Saimateo SRL. Acesta a aratat ca ideea proiectului, care vizeaza construirea unui complex lacustru de bungalow-uri "Pelicanul", a pornit dupa ce a sesizat potentialul de dezvoltare din punct de vedere turistic al zonei Clisurii Dunarii. Valoarea totala a proiectului castigat de firma sa este de circa 400.000 euro, din care 45% reprezinta fonduri europene, iar restul, contributia beneficiarului. Jaici incearca sa obtina un imprumut pentru cofinantarea proiectului. "Avem promisiuni de la mai multe banci pentru obtinerea unui credit necesar cofinantarii proiectului. Ramane de vazut care dintre acestea se va concretiza", a adaugat Jaici.

Confort de minimum 3 stele

"Toate proiectele au obtinut avizele din partea Ministerului Turismului. Banii au fost accesati de cele doua firme prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), masura 313, denumita "Incurajarea activitatilor turistice", a adaugat primarul localitatii Berzasca, care se mandreste ca Planul Urbanistic General (PUG) al localitatii a fost premiat recent la Bienala de Arhitectura Bucuresti 2010. El mai spune ca, desi lucrarile la complexul lacustru nu au inceput inca, proiectantul lucrarii a decis sa amplaseze in Dunare, pentru testari, cativa piloni fabricati in Germania, din materiale reciclabile, "care nu ruginesc, nu putrezesc".

Atat primarul comunei Berzasca, cat si reprezentantul firmei Saimateo SRL sunt optimisti in ce priveste interesul pe care il va starni complexul lacustru printre turisti. "Probabil la inceput nu vor fi atat de multi turisti, dar cu timpul suntem convinsi ca afacerea se va dovedi de succes", a spus Jaici.

Prin FEADR pot fi finantate proiecte de investitii in infrastructura de primire turistica, cum ar fi constructia, modernizarea si extinderea structurilor turistice cu pana la 15 camere. Pentru investitiile in structuri de primire turistice altele decat cele de agroturism, nivelul de confort si calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie sa atinga standardul de calitate de minimum 3 flori / stele. Pentru investitiile in agroturism structura de primire turistica, nivelul de confort trebuie sa fie de minimum o floare. Tot cu bani din FEADR pot fi finantate investitii in asa-numitele activitati recreationale, adica spatii de campare, amenajari de stranduri si piscine. Si cumpararea de mijloace de transport traditionale pentru plimbari sau amenajarea de trasee pentru echitatie pot fi finantate prin aceste fonduri europene. In plus, tot cu bani de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) pot fi sprijinite financiar si investitii legate de infiintarea si amenajarea de trasee tematice, de exemplu "drumul vinului", "al olaritului", "al cioplitorilor in lemn".

545 milioane euro de la UE pentru turism

Valoarea fondurilor care pot fi accesate pana in 2013 prin masura "Incurajarea activitatilor turistice" din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este de circa 545 milioane euro. Pentru investitiile care nu genereaza profit, sprijinul public nerambursabil va fi de pana la 100% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi 200.000 euro/proiect. Pentru investitiile ce vizeaza profitul, beneficiarul va fi nevoit sa aduca 50% din valoarea proiectului, in cazul investitiilor in turismul rural, altele decat cele de agroturism.Sursa: Gandul.
Calendarul evenimentelor din turismul romanesc
LumeaTurismului.ro iti prezinta cele mai importante evenimente turistice ale anului: conferinte, targuri, expozitii, tabere, excursii, sarbatori tematice, gale de premiere.

Mai multe detalii...