Date generale

Capitala: Bucuresti
Limba oficiala: romana
Ziua nationala: 1 Decembrie
Imnul national: "Desteapta-te romane"
Forma de guvernamant: republica
Moneda nationala: leul romanesc (RON)
Data aderarii la UE: 1 ianuarie 2007
Suprafata: 238 391 km2
Populatie: cca. 21,5 milioane de locuitori
Unitati administrative: 2 685 de comune insumand 13 285 de sate, 263 de orase dintre care 82 municipii, precum si 42 de judete (inclusiv municipiul Bucuresti)
Fusul orar: EET (UTC+2)
Prefixul telefonic: +40
Drapelul Romaniei

Stema Romaniei

Harta Romaniei

Geografie

Pe Glob, Romania este situata in emisfera nordica, iar in Europa in partea central sud-estica la distante aproximativ egale fata de extremitatile continentului european.

Romania se invecineaza la nord cu Ucraina, granita de sud este formata cu Bulgaria, in vest cu Ungaria, in sud-vest cu Serbia, iar in est cu Republica Moldova.

Suprafata Romaniei este de 238 391 km2, la care se adauga 23 700 km2 din platforma Marii Negre, ceea ce o situeaza pe locul 12 ca marime, in Europa.

Romania are un relief variat, incluzand Muntii Carpati, Marea Neagra si Delta Dunarii, cea mai bine conservata delta europeana. Relieful Romaniei este format in proportie de 31% din munti, 36% - dealuri si podisuri, 33% - campii si lunci. Totodata, Romania beneficiaza de toate tipurile de unitati acvatice: fluvii si rauri, lacuri, ape subterane, ape marine.

Clima Romaniei este temperat-continentala de tranzitie, cu influente oceanice dinspre vest, mediteraneene dinspre sud-vest si continental-excesive dinspre est. Temperatura medie multianuala este diferentiata latitudinal, respectiv 8°C in nord si peste 11°C in sud, si altitudinal, cu valori de -2,5°C in etajul montan (Varfu Omu - masivul Bucegi) si 11,6°C in campie (Zimnicea, jud. Teleorman).

Calendarul evenimentelor din turismul romanesc
LumeaTurismului.ro iti prezinta cele mai importante evenimente turistice ale anului: conferinte, targuri, expozitii, tabere, excursii, sarbatori tematice, gale de premiere.

Mai multe detalii...